Tarretiste valmistamine

 

Želatiini kasutamine

Želatiini on graanulite, pulbri või lehtede kujul.

Esmalt tasub läbi lugeda tootjapoolsed soovitused želatiini ettevalmistamiseks, kuid alljärgnevalt on välja toodud kõige levinumad meetodid:

  1. 1.želatiinipulber paisutada väheses külmas vees (1 spl pulbri kohta 4 spl vett) 5 minutit, seejärel kuumutada vesivannil segu lahustumiseni, mitte keeta. Lasta jahtuda ja lisada toidule.

  2. 2.želatiinigraanulid paisutada külmas vees 10 minutit ja edasi toimida sarnaselt pulbriga.

  3. 3.želatiinilehed paisutada 5 minutit külmas vees, pigistada kuivemaks ja lisada kuumale vedelikule, segada sulamiseni. Kui tarretatavat vedelikku ei kuumutata, sulatakse želatiinilehed väheses kuumas vedelikus, lastakse jahtuda ja seejärel lisatakse põhivedelikule. Näiteks jogurtitarretise valmistamiseks sulatatakse väheses kuumas mahlas või vees eelnevalt paisutatud želatiinilehed, lastakse segul jahtuda ja segatakse jogurti hulka.


Tarretava vedeliku temperatuur tarrendaine lisamisel

Ettevalmistatud tarrendaine ja tarretava vedeliku temperatuurid ei tohi olla liiga erinevad, siis tekivad vedelikus tarrendaine lisamisel kummised tükid ja tarretis ei jää ühtlase konsistentsiga (näiteks kui kuuma želatiinisegu lisatakse külmale jogurtile).


Tarretiste maitsestamisel tuleb meeles pidada, et želatiini lisamine muudab vedeliku maitse nõrgemaks.